Foto's van de berg Karmel

Muhraqa is een plaats op de berg Karmel die traditioneel wordt aangewezen als de plek waar Elia de confrontatie aanging met de profeten van Baäl. Muhraqa is Arabisch voor 'verzengend', naar het verzengende vuur uit de hemel. Op deze plaats staat een groot beeld van Elia, die één van de profeten van Baäl doodt.

Foto: Marijke van Loon

De knecht van Elia ziet vanaf de Karmel een 'kleine wolk, als de hand van een man, opkomend uit de zee' (1 Koningen 18: 44). Hoewel de zee door de heiïge lucht moeilijk te zien is, is dit wel de richting van de Middellandse Zee. Op de foto laat René van Loon zien hoe groot dat wolkje geweest kan zijn.

Foto: Annette van Loon

Vanaf Muhraqa heb je een groots uitzicht over de Vlakte van Jizreël. Omgekeerd kun je vanuit die vlakte goed deze plek zien. Als je goed kijkt zie je een groen, slingerend lint door de akkers, tussen de twee wegen die elkaar rechts onder in de foto treffen. Dit groene lint is de beek Kison, die in 1 Koningen 18: 40 genoemd wordt.

Eeuwen vóór Elia speelde de beek Kison ook een belangrijke rol: bij deze beek trokken koning Jabin, de koning van Kanaän, en zijn generaal Sisera hun legers samen om te vechten tegen Debora en haar generaal Barak. Bij deze beek leden de Kanaänieten een grote nederlaag (Richteren 4: 7 en 13, Richteren 5: 21 en Psalm 83: 10).

Foto: Marijke van Loon

Reliëf bij het Karmelietenklooster te Muhraqa: de profeten van Baäl brengen hun offer.

Foto: Marijke van Loon

Reliëf bij het Karmelietenklooster te Muhraqa: Elia brengt zijn offer.

Foto: Marijke van Loon

PowerPoint-presentatie Karmel: gratis te downloaden

01 Karmel.ppt 01 Karmel.ppt
Grootte : 4857,5 Kb
Type : ppt

Links naar andere websites over de berg Karmel

 

 

 

Muhraqa (Karmel) op de kaart